wellness

wellness

Hoćemo li se uravnoteženo hraniti, baviti se tjelovježbom ili slobodno vrijeme provesti pored televizora, ovisi samo o nama. Wellness, dobrostanje pojedinačna je odluka svakog od nas. Wellness zapravo ističe kako je za zadovoljnu osobu važno suglasje mentalnog, fizičkog i psihičkog stanja tijela. On obuhvaća način života, odnosno naš životni stil (Lifestyle) kako bismo se svakog dana osjećali poletno i radovali se svakom buđenju.

Što je uopće Wellness?

wellness-oaza

Najpreciznija definicija Wellnessa je : “Živjeti zdravo uz potpuni užitak!” (Njemački savez wellnessa).
Cjeloviti je to koncept zdravlja ili još bolje života, koji obuhvaća sva područja zdravog kretanja (treninga), prehrane, opuštanja i ovladavanja stresom, do socijalnog osjećaja ugode i spiritualnosti.
Wellness podrazumijeva dovođenje tijela i duha do blagostanja, dobrog osjećaja kroz brigu za kvalitetu vlastitog zdravlja, koja onda rezultira ljepotom, srećom i zadovoljstvom.
Većina liječnika vjeruje da se zdravlje može raširiti izvan granica tradicionalne medicine, gdje je konačni cilj koji trebamo postići “ ne – bolesno stanje “, odnosno zdravo stanje.

Zašto Wellness?

wellness_svijet

Prema znanstvenim istraživanjima u medicini, utvrđeno je da osim samog problema prekomjerne težine i nedostatka energije, 70 % zdravstvenih problema ima vezu s lošom ishranom i načinom života. Najveći problemi današnjice su višak težine i pretilost, koji izazivaju uobičajene uzroke raznih bolesti.

“VIŠE LJUDI U SVIJETU UMIRE OD PREKOMJERNE TEŽINE NEGO OD GLADI“

Ovaj problem je globalnih razmjera. Statistika je neumoljiva i poražavajuća:

– SAD ima 65% stanovništva koje pati od viška kilograma.
– Velika Britanija ima 66% muškaraca i 33% žena s prekomjerom težinom.
– Njemačka ima 50% stanovništva s prekomjernom težinom,
– Hrvatska ima 48% muškaraca i 38% žena s prekomjernom težinom.
Ako se tom lošem stanju dodaju i ekološka zagađenja te stresan način života , ovaj problem postaje velika opasnost za zdravlje čovjeka.

Print Friendly, PDF & Email