Doručak ili ne..??

Vaš doručak može utjecati na to kako razmišljate, kako se osjećate i kako postupate. Doručak na bazi jednostavnih ugljikohidrata. Mnogo kalorija, malo hranjivih tvari, malo proteina. Počinje li vaš dan s bijelim kruhom, zašećerenim žitnim opširnije »

Što je to wellness?

Svakoga dana tražimo nešto što će nam pomoći da se osjećamo bolje, kako bi i mi sami, a i oni oko nas, više uživali u svom vremenu! Wellness je osjećati se i izgledati bolje! Wellness je stanje dobrog fizičkog i mentalnog dobrostanja, a održava se pravilnom opširnije »

Što su dodaci prehrani?

Dodaci prehrani pripadaju u jednu od grupa hrane za posebne prehrambene potrebe (“dijetetski proizvodi i dodaci prehrani”). To je hrana posebnog sastava ili posebnog načina proizvodnje, različita od uobičajene hrane upravo zbog prehrambenih svojstava i namjene. opširnije »

Formula 1 Sport

Zdrav nutriconistički shake za sportaše. Formula 1 Sport sadrži 219 kalorija po porciji kako bi vam pomogla upravljati sa vašim unosom kalorija. opširnije »

Osnovni podaci o napitku od zobi, jabuka i vlakana • 62% Članova smatra da napitak od zobi, jabuka i vlakana ima veliku prednost u usporedbi s drugim prizvodima koji sadrže vlakna. • Članovi su češće navodili da bi kupili Zob, jabuke i vlakna uz druge proizvode koji sadrže vlakna nego što su izjavili da bi taj proizvod kupili umjesto drugih proizvoda s vlaknima, što ukazuje na potencijal opširnije »

 

Raznovrsnom prehranom do zdravlja

I premda naše tijelo ima sposobnost proizvoditi nekoliko vrsta aminokiselina (sastavna jedinica proteina) samostalno, ipak ih se velika količina treba unositi svakodnevno hranom biljnog i životinjskog podrijetla.

Tako je preporučena dnevna doza proteina za žene oko 45 grama, a za muškarce oko 55 grama. Manjak proteina će se pokazati kroz mišićnu atrofiju i općeniti manjak snage.

Neke od namirnica koje su vrlo bogate proteinima su pureća i pileća prsa. Ona sadrže i do 30% proteina, te je 200 grama ovih namirnica dovoljno da zadovolji dnevne potrebe organizma. Proteinima je bogata i riba poput tune i lososa, te sira nisko-masnog, poput mozzarelle ili posnog sira.
Ove tri skupine namirnica imaju i najmanji omjer proteina prema kalorijama , te se stoga i najviše preporučuju za zdravu prehranu.

Proteinima su zatim bogata i svinjetina i teletina, tofu i biljke grahorice, te dakako jaja, mlijeko i jogurt. Veliki izvor proteina su i različite sjemenke (bundevine, suncokretove) i orašasti plodovi (kiki-riki, orasi, lješnjaci), ali pri konzumaciji ovih proizvoda ne treba pretjerivati, jer su iznimno bogati kalorijama.

Općenito je kod namirnica koje konzumiramo potrebno paziti na omjer drugih tvari naspram proteina, pogotovo kalorija, masti i vitamina, jer ponekad hrana bogata proteinima može biti bogata i tvarima koje su u prevelikoj dozi štetne.

Mnogi rade grešku time što jedu samo jednu vrstu hrane, misleći da njome dobivaju sve potrebne proteine, ali pritom zanemaruju cijeli niz drugih bitnih aminokiselina. Također je moguće uzimati i nadomjeske proteina, ali to najčešće nije potrebno kod zdravih ljudi sa pravilnom prehranom.

Preporuča se raznovrsna prehrana, kako bi se dobio maksimalan broj različitih aminokiselina. Nikako ne treba zanemariti hranu biljnog podrijetla, te se orijentirati na hranu životinjskog podrijetla.

Print Friendly, PDF & Email